Divendres 05 de març del 2021
 
 
  Cercador
Categories:
Mes:
Paraula:
 
 
Informes i monogràfics
LA XINA JA ÉS LA SEGONA POTÈNCIA CIENTÍFICA
Imprimir
Un informe de la Royal Society britànica destaca que la Xina i altres països emergents com Brasil i l'Índia s'estan convertint en potències científiques que comencen a rivalitzar amb els Estats Units, Europa i Japó.

Malgrat que els EEUU segueixen al capdavant del rànquing mundial de la ciència, el seu percentatge de treballs publicats ha baixat del 26 al 21%, i el seu principal rival ara és la Xina, que ha pujat del sisè (4,4%) al segon lloc (10,2%). El Regne Unit es manté en la tercera posició, encara que el seu percentatge de treballs publicats ha passat del 7,1% al 6,5%, mentre que Espanya es troba en la novena posició, amb un 2,5% de la productivitat científica mundial, superant per primera vegada a Rússia.

Sens dubte una de les principals sorpreses d'aquest informe és la rapidesa amb la qual alguns països sense tradició científica estan començant a destacar en aquesta lliga de la ciència mundial. Iran, per exemple, és el país on la productivitat científica ha augmentat de manera més significativa. El 1996, tan sols es varen publicar 746 treballs científics iranians, però el 2008 aquesta xifra s'havia disparat a 13.238.

Turquia també està fent una aposta científica important, ja que la seva inversió en R+D s'ha multiplicat per sis entre 1995 i 2007 i el nombre de publicacions científiques es va quadruplicar entre 1996 i 2008. Tunísia, per la seva part, ha augmentat la seva inversió en ciència del 0,03% el 1996 a 1,25% el 2009, la qual cosa ha permès la creació de 624 nous centres de recerca.

L'informe, titulat "Coneixements, xarxes i nacions: la col·laboració mundial científica al segle XXI", ressalta la importància cada vegada més gran de la cooperació internacional en tots els camps de la investigació, i el seu potencial per afrontar desafiaments mundials en àmbits com l'energia, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.


 
Documents relacionats
Knowledge, networks and nations
Ampliar foto
 
Contactar | Fer pàgina d´inici | Avís Legal