Dissabte 06 de juny del 2020
 
 
  Cercador
Categories:
Mes:
Paraula:
 
 
Informes i monogràfics
L'AMÈRICA LLATINA I EL CARIB CONTINUARANT CREIXENT PERÒ MÉS LENTAMENT
Imprimir
La Comissió Econòmica per l'Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), organisme depenent de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), publica l'informe anual "Balance preliminar de las economías de América Latina y el Caribe, 2008".
L'informe de la CEPAL destaca que malgrat l'economia d'aquesta regió reduirà el seu ritme de creixement a causa del context econòmic internacional desfavorable, la majoria de països podran mantenir l'augment del seu Producte Interior Brut (PIB) en taxes superiors al 1,5% al 2009.

Entre els anys 2003 i 2008, l'Amèrica Llatina i el Carib han viscut una bonança econòmica sense precedents en la Història. En aquest temps, la regió ha crescut a una taxa mitjana propera al 5%, i ha vist com el PIB per càpita augmentava, en promig, al voltant d'un 3% cada any. Aquesta situació és encara més excepcional si es té en compte que ha vingut acompanyada d'equilibri públic i exterior en molts països de la regió.

No obstant, la CEPAL preveu que aquest cicle expansiu es moderi en els propers anys. En concret, les estimacions fetes per l'organisme de la ONU, apunten que la taxa d'augment del PIB del conjunt de la regió se situarà en l'1,9%. Si s'examina la situació prevista per països, s'observa que Argentina, Bolívia, Cuba, Paraguai, Veneçuela, Uruguai o Belize, tot i notar la crisis, podrien seguir creixent a taxes molt notables, entre el 2,6% i el 5,0%.

L'informe senyala com a responsables de la desacceleració econòmica a l'Amèrica Llatina i el Carib, a la caiguda de la demanda mundial i el conseqüent descens de les exportacions de la regió; la reducció de les remeses que els emigrats envien des dels països més desenvolupats; la baixada del preus dels productes bàsics, entre ell molts metalls, que representen una font important d'exportacions pels països de la regió; la reducció de la inversió estrangera directa rebuda i el contagi de la crisi financera global al sistema bancari de l'Amèrica Llatina i el Carib.

Amb tot, el superàvit exterior generat en els últims anys, l'estabilitat pressupostària i la reducció del deute públic en la majoria de països, permeten que la regió afronti la conjuntura adversa amb certes garanties. No es descarta, però, que un empitjorament de la situació mundial acabés portant l'Amèrica Llatina i al Carib cap a una situació més desfavorable.
.
 
Documents relacionats
CEPAL - Balance preliminar de las economías de América Latina y el Caribe, 2008
Ampliar foto
 
Contactar | Fer pàgina d´inici | Avís Legal