Diumenge 25 d'agost del 2019
 
 
  Cercador
Categories:
Mes:
Paraula:
 
 
Informes i monogrāfics
PREVISIONS SOBRE L'EVOLUCIĶ DEL COMERĮ MUNDIAL AL 2009
Imprimir
Abril 2009
La Organitzaciķ Mundial del Comerį (OMC) preveu que, com a conseqüčncia de la desacceleraciķ del ritme de creixement iniciada al 2008, les exportacions mundials es redueixin un 9% al 2009.
Segons el darrer informe de l'OMC, el comerç de mercaderies al món va augmentar a una taxa mitja anual del 5,7% en el període 1998-2008. Aquest darrer any es va iniciar una aturada del ritme de creixement quan el flux de compres i vendes mundials va ser només un 2% superior al registrat en l'any anterior.

L'evolució del volum de comerç durant l'exercici anterior presenta diferències notables de comportament segons l'àrea geogràfica considerada. A l'Amèrica Central i del Sud, el creixement de les exportacions va ser de l'1,5% mentre les compres a l'exterior van experimentar una alça del 15,5%. Pel grup d'estats, antics membres de la URSS, anomenats CEI, es va registrar el major augment de les vendes a l'exterior (6%), mentre les importacions pujaven un 15% respecte al seu nivell de l'any anterior.

A l'Àsia, malgrat el volum de comerç va seguir augmentant, el seu creixement es va desaccelerar notablement. Les exportacions, al 2008, van ser un 4,5% superiors a les del 2007, mentre que als dos anys anterior s'havien experimentat augments per sobre del 10%. Pel que fa a les importacions, aquestes van créixer un 4% mentre que l'any anterior ho havien fet un 8%.  

Pel que fa Europa i Amèrica del Nord, aquestes van ser les dues úniques regions on es va experimentar un descens de les compres a l'exterior. En concret, les importacions van disminuir un 1% i un 2,5%, respectivament, en relació al 2007. Les vendes a l'exterior van augmentar lleugerament en ambdues àrees. A Europa la crescuda de les exportacions va ser del 0,5% i l'Amèrica del Nord de l'1,5%.

Pel que fa a les perspectives pel 2009, l'OMC apunta que l'enfonsament de la demanda mundial, causada per la més gran desacceleració econòmica viscuda en dècades, farà que les exportacions mundials disminueixin un 9% aproximadament. Aquest descens pot ser particularment acusat pels països desenvolupats, on la reducció de les vendes a l'exterior podria superar el 10%. En canvi, les previsions apunten una baixada més moderada de les exportacions pels països en desenvolupament, de l'ordre del 2% o el 3%.

Finalment, l'OMC, assenyala quatre factors com a responsables del pronunciat descens del comerç. En primer lloc, la caiguda de la demanda és més generalitzada que en el passat perquè totes les economies del món estan retrocedint al mateix temps. D'altra banda, la creixent presència de cadenes de subministrament mundials en el comerç total globalitza la magnitud dels descensos d'intercanvis. En tercer lloc, la contracció del crèdit comercial conseqüència de la crisi financera. Finalment cal esmentar, l'augment de les mesures proteccionistes dutes a terme per alguns governs.
 
Documents relacionats
WTO - Previsions Comerį 2009
Ampliar foto
 
Contactar | Fer pāgina d´inici | Avís Legal