Dissabte 06 de juny del 2020
 
 
  Cercador
Categories:
Mes:
Paraula:
 
 
Informes i monogràfics
EL REBLÓ QUE PERMET UNIR UN POLÍMER A UNA PEÇA METÀL·LICA
Imprimir
Abril 2009
Un nou procediment de reblada que obre la porta a un muntatge simplificat dels polímeres i dels materials. Una solució que respon a una necessitat creixent de les estructures multimaterials.

El principal mèrit del rebló és el d’unir, en tan sols uns segons, un polímer i una peça metàl·lica. Tot una proesa, tenint en compte que el muntatge d’aquests materials, amb unes propietats tan diferents entre si, presenta nombroses dificultats.

Una solució molt esperada, especialment en sectors com el de l’automòbil, el de l’aeronàutica o fins i tot el del ferrocarril, on les estructures multimaterials son molt utilitzades.

Aquest nou procediment anomenat “Reblada de Fricció” (robladura de fricció), utilitza l’escalfament creat per la rotació d’una peça amb contacte amb una altra i permet reduir el temps de fabricació. D’altra banda, permet baixar els costos de producció, que es poden traduir en l’estalvi de varies desenes de milers de reblons.

Un resultat eficaç que es pot resumir en tres curtes etapes: primerament, el rebló travessa la placa metàl·lica girant fins a 23.000 cops per minut. En el moment que el rebló penetra en el polímer, degut a l’efecte tèrmic provocat per la rotació i la pressió, es forma al seu voltant una fina capa de plàstic fos. Un cop que el rebló penetra més profundament en el material, la temperatura s’eleva i pot arribar fins als 500ºC. De cop, la punta del rebló s’allarga i es fixa en el polímer. Finalment,  mentre que el rebló començava la seva carrera, el plàstic fos puja a la superfície del plàstic metàl·lic, formant una mena de còfia circular. En tan sols uns cinc segons, el rebló es col·loca i es manté ferm en els dos elements.


En contraposició al procediment clàssic, en el que cal primerament perforar cadascun dels elements que es vulgui reunir en detriment de les seves prestacions mecàniques, en el nou procediment, la reblada per fricció, únicament és necessària la perforació de la placa metàl·lica en una única etapa.

Ampliar foto
 
Contactar | Fer pàgina d´inici | Avís Legal